Het jubileumtoernooi van Schaakclub Westerwolde op 8 oktober is een groot succes geworden. Ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van de club werd een open rapidtoernooi georganiseerd in Ter Apel, waarvoor zich 24 schakers hadden aangemeld. Uiteindelijk werd na 2 afmeldingen gestart met 22 deelnemers, volgens het Zwitsers systeem over zes speelronden. Als eerste eindigde Raymond Hof soeverein met 6 punten, hij ging met 75 euro tevreden naar huis. Tweede werd Piet Jongejan met 5 punten en derde Anton Groenewold met 4,5 punten. Ook voor de runners up waren er interessante geldprijzen.

Schaakclub Westerwolde, tot 2019 bekend als SV Ter Apel, organiseerde tot ver in de jaren ’90 de befaamde en meerdaagse kloostertoernooien, die landelijk veel publiciteit teweeg brachten. Onder bezielende leiding van toenmalig voorzitter Heribert Hake, slaagde de organisatie er destijds telkens opnieuw in een verrassend sterk toernooi tot stand te brengen, inclusief zes internationale grootmeesters. Die oude glorie kreeg zaterdag op bescheiden wijze een vervolg door het eerste van een serie rapidtoernooien die de club komende jaren zal organiseren.

Catering

Op grond van de feedback van verschillende deelnemers kan geconcludeerd worden dat het toernooi in goede aarde is gevallen. Met name waren er volop complimenten voor de meer dan uitstekende catering, die deels bij de inschrijfprijs was inbegrepen. De zelfgemaakte soep en dito gehaktballen uit keuken De Boer, gingen er gretig in en dat alles droeg bij aan een informele, gezellige sfeer waarbij geen wanklank werd gehoord. De toernooiorganisatie was in handen van het clubbestuur onder leiding van de nieuwe voorzitter Ferdi de Boer en van wedstrijdleider Bob Bianchi. Johan van Ginkel en Koos Draijer complementeerden het organisatieteam.

Vervolg

Het verloop van de dag is zo goed bevallen, dat nu al vast staat dat we volgend jaar opnieuw een rapidtoernooi organiseren. Mede afhankelijk van de vraag hoe de coronapiek zich gaat ontwikkelen, is het niet uitgesloten dat het al eerder een vervolg krijgt dan in oktober 2023. In elk geval werd duidelijk dat de passie voor schaken springlevend is aan de randen van het Nosbo-schaakgebied, getuige de vele enthousiaste reacties op dit initiatief.