Een schaakseizoen bij Schaakclub Westerwolde begint in september en eindigt eind mei. Elk seizoen spelen we een interne clubcompetitie, waarbij gekozen kan worden tussen verschillen in de speeltijd die beschikbaar is. In competitieverband wordt zowel classic, rapid, als blitz gespeeld, het hele seizoen door. De clubleden nemen deel in zeker twee van deze interne competities, of in alle drie. Daarin spelen ze tenminste 2 keer (klassiek), 4 keer (rapid) of 8 keer blitz tegen elkaar. Aan het eind van het seizoen wordt daarmee duidelijk wie zich clubkampioen mag noemen, wie rapidkampioen en wie blitzkampioen. In het seizoen 2020-2021 werd Koos Draijer clubkampioen in het klassieke schaken.

NOSBO-competitie

Daarnaast spelen doorgaans 2 teams van onze club mee in een competitie die wordt georganiseerd door de NOSBO, de Noordelijke Schaakbond. Die op zijn beurt weer aangesloten is bij de KNSB, de landelijke schaakbond. Onze teams spelen elk 6 keer per seizoen wedstrijden tegen andere schaakclubs in Groningen en Drenthe. Daarbij staat niet alleen het persoonlijke resultaat centraal, maar vooral ook het teambelang.

Snelschaakkampioen

Tenslotte organiseert Schaakclub Westerwolde tenminste één keer per seizoen een intern snelschaaktoernooi, waarbij wordt uitgemaakt wie de beste snelschaker is van onze club. In mei 2021 ging deze titel naar Koos Draijer; in mei 2022 werd Ferdi de Boer kampioen.