Het eerste team van Schaakclub Westerwolde heeft dinsdag 29 oktober een afgetekende zege geboekt op Hoogeveen-3 in de tweede klasse van de Nosbo-competitie. Met een 3,5 tegen 0,5 overwinning bleek dat ons eerste team dit nieuwe seizoen aan slagkracht heeft gewonnen, in vergelijking met vorig seizoen. Complimenten waren er daarom voor onze spelers van zowel hun tegenspelers als van schaakkenners, die de 4 partijen aandachtig volgden.

Harry Hoebe speelde namens Westerwolde op bord 1 als opening een Schotse partij, namelijk 1.e4  e5;  2.Pf3  Pc6; 3.d4. Hij zette veel druk, veroverde al snel een stuk en wat later nog een stuk, als gevolg van fouten van zijn tegenstander Wim de Berg. Waarna het niet lang meer duurde voordat de stukken alweer in de doos konden.

Pieter Kooij, die net als Hoebe debuteerde in het eerste team van Westerwolde, had een goede stelling maar stond aanvankelijk ietwat gedrukt. Hetgeen ook werd veroorzaakt door te opportunistisch spel van zijn tegenstander Richard Veninga. Toen diens aanvalsdrift eenmaal op dood spoor belandde, schoof Pieter hem gedegen van het bord.

In de partij van clubkampioen Koos Daijer op bord 3 tegen Dick Kamperman, bleef het evenwicht lang gehandhaafd. Maar in het eindspel wist Koos de partij gedecideerd te beslissen. Zijn tegenstander had veel tijd nodig om zich te verzoenen met het onafwendbare, en gaf uiteindelijk dan toch maar op.

Ferdi de Boer wilde tegen Joshua van Weert Scandinavisch spelen (1.e4  d5  2.exd5 Pf6 enz). Maar zijn tegenstander schoof door naar e5 i.p.v. de pion op d5 te nemen, waardoor een heel ander spel ontstond. Het werd de langst durende partij van de avond, waarbij Van Weert stug bleef verdedigen. Ondanks pionvoordeel maar ook gelet op de riante 3-0 voorsprong van zijn team op dat moment, bood Ferdi onder tijdsdruk remise aan. Hetgeen maar al te graag werd geaccepteerd door Hoogeveen.

Al met al een zeer bemoedigende seizoensstart voor Westerwolde-1 in de Nosbo-competitie. De volgende speelronde is het team vrij omdat er in poule B van de tweede klasse met een oneven aantal teams wordt gespeeld. De eerst volgende wedstrijd is op maandag 16 december thuis tegen het sterke Eelde/Paterswolde.